Wie zijn wij
In de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) werden vanaf de synode Ommen 1993 besluiten genomen en een koers gevaren die afweek van Gods Woord en de belijdenis. Ook de kerkorde als regel voor kerkelijk samenleven kwam steeds meer onder druk te staan. Op de synodes van Berkel 1996, Leusden 1999 en Zuidhorn 2002 werden vele on-Schriftuurlijke besluiten genomen en een on-Schriftuurlijke koers gehandhaafd, ondanks vele bezwaren en revisieverzoeken. De regels in de kerkorde werden steeds meer opgerekt. Over de volle breedte was het kerkelijk, maar ook het maatschappelijk en politieke leven gedeformeerd.
Toen de Synode van Zuidhorn 2002 was afgerond, lagen er een heel aantal definitieve besluiten, waarin werd afgeweken van Gods Woord en de belijdenis. Nadat plaatselijke kerkenraden die besluiten ratificeerden, ontstond er een situatie, waarin velen zich afvroegen: “Is deze kerk nog wel een trouwe ‘kerk van Christus’? Wat vraagt de Here van ons”? Velen besloten toen, na een jarenlange strijd, om zich vrij te maken van deze on-Schriftuurlijke besluiten en ongereformeerde koers van deze kerken. Zij maakten zich vrij om kerk van Christus te blijven: trouw aan Zijn Woord in leer en leven.
Zij onttrokken zich dus niet aan de kerk, maar maakten zich vrij om kerk te blijven.
In het hele land ontstonden door de vrijmaking gemeenten in oprichting. Zo ook in Bergentheim/Bruchterveld e.o. (nu Lutten e.o.).
Op 18 februari 2004 maakten hier de eerste broeders en zusters zich vrij. Op zondag 22 februari 2004 werden er voor het eerst samenkomsten gehouden te Bergentheim. Daar waren toen ‘s morgens 27 mensen en ‘s middags 32 mensen aanwezig. Vanaf die zondag kwamen daar dus elke zondag broeders en zusters samen. Een voorlopig bestuur zorgde voor preeklezen en alles wat er verder nodig was. Het eerste kerkblaadje werd uitgegeven op 10 maart 2004 en verscheen daarna elke veertien dagen. De erediensten werden opgenomen op bandjes, zodat ook de zieken en bejaarden de diensten thuis konden meemaken. De gemeente telde toen 36 zielen.
Gedurende vier zondagen vergaderde de gemeente in een kelder in Bergentheim. Toen was het aantal leden zo gegroeid, dat er uitgezien moest worden naar een andere locatie. Dit werd vanaf zondag 21 maart de toenmalige aula van AOC ‘De Groene Welle’, Piet Heinstraat 3, te Hardenberg.
Op deze eerste zondag in ‘De Groene Welle’ ging ds. P. van Gurp voor. De toeloop was zo groot, dat er wel 200 mensen waren. Er moest veel werk verzet worden, maar de Here gaf moed en krachten. Het verenigingswerk, de kinderoppas, het koffieschenken, het klaarzetten van de ruimte, de techniek, alles werd met liefde en ijver gedaan.
We kunnen hierin de hand van de Here zien, die hielp en zegende!
Op 5 mei 2004 was de gemeente gegroeid tot 119 zielen, waarvan 60 belijdende leden en 59 doopleden. Op 23 mei 2004 werden er ambtsdragers verkozen: 4 ouderlingen en 3 diakenen. Op zondag 13 juni 2004 werden in een eredienst deze broeders bevestigd en werd de kerk Bergentheim/Bruchterveld e.o. officieel geïnstitueerd. Dominee van Gurp ging voor in deze dienst. Hij bediende Gods Woord uit Openbaringen 12:14-16.
Op dat moment was het zielental gegroeid tot 210 leden. Waarvan 115 belijdende leden en 95 doopleden. Op 3 oktober 2004 was het aantal leden gegroeid tot 271, waardoor er opnieuw ambtsdragers moesten worden verkozen. Op zondag 24 oktober 2004 werden de nieuwe ambtsdragers bevestigd in het ambt in een dienst, waarin ds. van Gurp weer voorging. Deze dienst werd gehouden in het Greijdanus College, Burgemeester Schuitestraat 7a, te Hardenberg. In deze dienst deed ook een jonge zuster belijdenis van het geloof.
Op zondag 31 oktober 2004 startte de wijkgemeente Emmen e.o. Zij kerkten voortaan niet meer in Hardenberg, maar in de Schanskuil te Emmen. Ook daar zorgde een voorlopig bestuur ervoor, dat alle noodzakelijke dingen geregeld werden. Wel bleven die gemeenteleden nog onder opzicht en tucht van de kerkenraad Bergentheim/Bruchterveld. Na deze eerste eredienst op 31 oktober werd de wijkgemeente namens de kerkenraad gefeliciteerd met de start van eigen erediensten en kregen ze namens onze gemeente een kansel-Bijbel aangeboden. Elke zondag was er een ouderling namens de kerkenraad van Bergentheim/Bruchterveld aanwezig als dienstdoende ouderling.
Op 16 december 2004 telde de gemeente 286 leden, waarvan 30 leden de wijkgemeente te Emmen bezochten. Op zondag 15 mei 2005, pinksterzondag deden 9 jonge mensen belijdenis van het geloof. Ook deze dienst vond plaats in het Greijdanus College te Hardenberg en ook in deze dienst ging ds. P. van Gurp voor. Op 23 juni 2005 telde de gemeente 326 leden, waarvan 57 leden in Emmen kerkten. Ondertussen werd het houden van erediensten in ‘de Groene Welle’ steeds moeilijker i.v.m. het aantal aanwezigen (we kerkten in drie zalen, waarvan 2 voor de televisie) en i.v.m. de warmte.
Opnieuw gaf de Here uitkomst en konden we vanaf zondag 10 juli 2005 definitief in het Greijdanus College kerken. Wat waren we dankbaar!
Eind oktober 2005 telde de gemeente 340 leden, waarvan 63 in Emmen kerkten. Op 31 oktober 2005 werd besloten op een vergadering van de kerkenraad met de wijkgemeente te Emmen, dat er ambtsdragers verkozen zouden kunnen worden. Eerst werd naar artikel 38 KO instemming van de classiskerken gevraagd om de ambten in te kunnen stellen. Het instellen van de ambten gaat wel niet van de classis uit, maar gebeurt onder leiding van de genabuurde kerk door de gelovigen zelf. Maar, zo tekent Joh. Jansen in zijn “Korte Verklaring van de Kerkorde” aan, die instelling van de ambten mag niet gedaan worden dan met advies van de classis. Dat betekent dat in overeenstemming met het advies of oordeel van de classis gehandeld moet worden. Op 1 januari 2006 was het zover. Toen werden in de wijkgemeente Emmen ambtsdragers bevestigd en de kerk daar geïnstitueerd. De dienst werd geleid door ds. P. van Gurp. Dit hield tevens in, dat er 65 leden onze gemeente gingen verlaten, omdat zij voortaan behoorden tot de zelfstandige gemeente te Emmen e.o.
De dankbaarheid jegens de Here was heel groot. Wat had Hij ook de wijkgemeente te Emmen gezegend.
Per 1 januari 2009 kregen we de beschikking over het kerkgebouw van de CGK , Anerweg Noord 70 te Lutten.
Tussen 2009 en 2015 heeft de Commissie van Beheer zich met name gericht op het vinden van passende huisvesting voor onze gemeente. Uiteindelijk werd op 28 mei 2015 het koopcontract getekend van het kerkgebouw Rehoboth, Anerweg Noord 70 te Lutten.
Eind 2023 werd een pastorie aangekocht en werd het huis grondig verbouwd. Want in maart 2024 kwam ds. C. Koster uit DGK Lansingerland (Bleiswijk) over, om bij ons als predikant te dienen. Door ds. E. Heres is hij hier in het ambt van dienaar van het Woord bevestigd.
De Here heeft ons door moeilijke jaren heen geholpen en in deze jaren gezegend. Hij bouwt Zijn kerk en bewaart haar ondanks het woeden van Satan en de zwakheid van mensen.
Hem zij alle lof en eer en heerlijkheid!
Na enkele jaren van toenadering en gesprek heeft de Heere het in 2024 gegeven, dat de kerkverbanden van DGK en GKN fuseren tot één nieuw kerkverband: de Gereformeerde Kerken. Dit kerkverband bestaat momenteel uit zo’n 30 preekplaatsen met in totaal zo’n 3500 leden over het land verspreid.